Påsklovet blev flyttad i Sigtuna kommun – på grund av iranska nyåret
Kommunen gjorde det iranska nyåret till en lovdag, vilket fick flera föräldrar att reagera negativt.
– Jag tycker inte att andra länders religiösa högtider har med mina barn att göra, säger en mamma.
När Sigtuna kommun skulle förlägga årets påsklov valde man att lägga det en vecka tidigare än andra kommuner i Stockholmsområdet.
Ett politiskt beslut är anledningen till dessa ”mångkulturella lovdagar”, där ramadans avslutning, det iranska nyåret och den ortodoxa kyrkans långfredag numera är lovdagar i Sigtuna kommun.
”För att undvika alltför många brutna veckor valde de att i år att lägga påskveckan under vecka 12 då den veckan också sammanföll med det iranska nyåret”, skriver kommunen på Facebook.
Beslutet om lovdagarna är gammalt, det är från 2004, men påsklovet har aldrig behövts flytta tills i år. I år har därför reaktionerna på förslaget varit kraftiga – och ilskna inlägg har delats flitigt i sociala medier.
– ”Vad har ramadan att göra med svenska lovdagar? Jag tycker inte att andra länders religiösa högtider har med mina barn att göra, jag tycker det är helt fel att sådana högtider helt plötsligt ska bestämma över när mina barn ska ha påsklov”, säger en mamma till Expressen.
”Men varför ska de anpassas till kristna högtider och till exempel inte muslimska?”
– För att Sverige är ett kristet land. I Sverige är det kristna högtider som gäller, och det är de som vi har att anpassa oss efter.
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Sigtunas barn- och utbildningsnämnd, säger att det är beklagligt att påsklovet flyttades på grund av de ”mångkulturella lovdagarna”, som de kallas i kommunen.
Hon tar upp att kommunens påsklov skilde sig från grannkommunernas, vilket skapade problem för svenska föräldrar att kunna planera påsk med släkt och familj.
– ”Jag tycker att det blev olyckligt. Många har kanske släktingar man vill hälsa på och samordna på påsklovet, vilket inte gick nu”, säger hon till Expressen.
Men Pernilla säger nu att man ska kolla igenom dessa ”mångkulturella lovdagarna” för att det ska bli mer moderniserat. Hon tycker även att det är viktigt att andra religiösa högtider uppmärksammas än bara kristna högtider.
– ”Vi har så många människor från hela världen i Sigtuna. Där kan jag känna att det är problematiskt om man ger ledigt för vissa högtider, men inte för andra. Jag är liberal och jag tror på en individanpassning och det får vi nu titta närmare på.”