Maltas ordförandeskap i EU står på agendan efter att ett flertal ministrar, tjänstemän och politiker ställts mot väggen för inblandning i utlandsregistrerade bolag i Panama, korrupta affärer med Azerbajdzjan, undanröjda bevis och mutor från passförsäljning till ickeeuropeiska affärsmän.
I anslutning till Panamaskandalen och det stora avslöjandet avgick flera toppolitiker i Europa, bland annat Islands premiärminister, som konfronterades av SVT:s Uppdrag Granskning. Men trots det stora avslöjandet valde Maltas energiminister Konrad Mizzi, som också var inblandad i skandalen, att sitta kvar i sin nuvarande position. Premiärministern Joseph Muscat backade ministern, men nu, ett år senare hotas hans egen roll som premiärminister efter en rad liknande anklagelser.
En parlamentariker ska så sent som igår pressat den maltesiska premiärministern att stå till svars för anklagelserna som riktats mot hans fru Michelle Muscat. Enligt anklagelserna ska frun haft affärer med dottern till Azerbajdzjans president och ett företag registrerat i Panama. De som står bakom anklagelserna hävdar också att Michelle Muscat stått som delägare för ett av företagen i Panama.
I veckan kommer Joseph Muscat att resa till Bryssel för att diskutera Storbritanniens utträde ur den europeiska unionen. Manfred Weber, ledare av ”European People’s Party” i EU-parlamentet, har uppmanat Muscat att komma med en förklaring till anklagelserna. Samma parlamentariker ska tidigare i veckan bett Muscat att lämna rollen som EU-ordförande fram till dess att en utredning genomförts av polismyndigheten i Malta.
Inga spår av bevisen
Till skillnad från många andra länder i Nordeuropa, som anlitat särskilda företag för Surveillance & Compliance ligger Malta efter. Övervakningstjänster som InstantWatch AML (automatisk övervakning för att upptäcka penningtvätt och finansiering av terrorism) och InstantWatch Market (plattform för automatisk övervakning och compliance) hade behövts och borde egentligen vara ett måste enligt lag tycker man, speciellt med tanke på att Malta tillhör den Europeiska Unionen.
När korruptionsanklagelserna blev offentliga i media valde tv-kanalen NET TV att sända ett videoklipp som visade hur banktjänstemän och direktörer lämnar en högprofilerad bank mitt i natten med portfäljer som misstänks innehålla dokument kopplade till Panamaaffären. Kort därpå ska ett tomt flygplan lämnat Malta, och enligt flygradartjänster ska planet flugits till Azerbajdzjan huvudstad Baku.
Utöver anklagelserna mot statsministerns fru ska även Keith Scembri, administrationens personalchef, hamnat på agendan. Oppositionens partiledare Simon Busuttil anser sig ha tillräckligt med bevis som pekar på att Schembri tagit emot illegala mutor från ryska medborgare som köpt maltesiska pass och medborgarskap. Efter att anklagelserna lagts fram ska Schembri hotat med att dra oppositionen till domstol för förtal.
Rykten tyder på att landets premiärminister kommer hålla i ett val i juni. Det är dock oklart om det blir av eller om omröstningen kommer schemaläggas senare i år. Enligt en talesperson som arbetar åt det socialdemokratiska partiet i Malta är påståendet om en kommande omröstning ren spekulation. Samma talesperson meddelar att det är premiärministerns eget beslut som kommer gälla, och ett sådant har inte kommunicerats ut än.
Oppositionens ledare säger dock att den nuvarande situationen är ohållbar och att den sittande regeringen skadat landets rykte.
– För varje dag som går så är skadan större, säger Simon Busuttil, ledare för det nationella partiet.
– Vem vill leva i ett land där premiärministern själv genomgår en kriminell utredning, tillägger han.