Under sommarhalvåret ökar svenskarnas utgifter dramatiskt när många unnar sig lite extra och äter ute oftare. Den som inte har pengar inför sommaren lockas oftare till att ta mindre lån och nya siffror gör tydligt att svenskar i stor utsträckning lånar till sin semester.
Svenskarnas kostnader ökar när det är sommar och semester. Dagsturer, middagar och små inköp som glass och dricka är saker som ger ökade utgifter i vardagen. Det är en god ide att spara lite extra pengar inför sommarmånaderna så att ekonomin är i balans även när utgifterna ökar. En ny undersökning från PFM Research, som uppmärksammades av Expressen.se, visar att 15 % av svenskarna väljer att inte spara utan istället tar mindre lån för att betala semestern. Var femte person medger att de tidigare köpt en semesterresa på kredit eller tagit lån. Nästan lika många berättar att de med största sannolikhet kommer att ta lån för att även finansiera sin nästa resa.
Hälften av unga vuxna mellan 18 till 25 år kommer inte att sätta upp ett sparande inför sin semester. Av den gruppen är det en tredjedel som kommer åka på en semester som de inte har råd med och de känner en stor press vid tanken på sin ekonomi.
Mindre lån orsakar hög skuldsättning
De mindre lånetyperna snabblån och sms-lån är olika benämningar på samma typ av tjänst där personer snabbt kan låna pengar på nätet. När sms-lånet kom till Sverige under 2006 blev den snabbt kritiserad av konsumentombudsmannen, kronofogden och regeringen eftersom sms-lånen skapade problem i form av hög skuldsättning hos befolkningen. Bolagen som erbjöd sms-lån förde på den tiden aggressiva marknadsföringskampanjer och räntorna på sms lånen var oreglerade och hade en mycket hög ränta. Regeringen tog krafttag mot aktörerna och skärpta lagstiftningen i form av räntetak och satte tydliga regler för deras marknadsföring. Men trots regeringens insatser fastnar tusentals människor varje år i skuld hos kronofogden på grund av att de tagit ett sms-lån.
Metro gjorde en undersökning som visade att sexton tusen ärenden kom in till Kronofogden i snitt varje år och att det handlade om skulder på mer än 171 miljoner kronor. SVT har gjort liknande undersökningar och kommit fram till att det i högre utsträckning är unga som skuldsätts inom ramen för sms-lån.
Det finns andra lösningar än lån
Att ta ett sms-lån behöver inte vara dåligt om du vet att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna du lånar i tid. Men det är alltid bättre att inte ens behöva fundera på att ta lån för att klara av semestern. Se till att göra upp en plan för din ekonomi och se till att ha framförhållning så att du kan bygga upp en buffert inför kommande semester, eller för andra oväntade utgifter i vardagen som kan uppstå. Det kan exempelvis vara att samla lån på de krediter som man redan har. Avstå också från att resa om du inte har råd och skjut semestern på framtiden tills du har pengar. Känslan av att själv ha lyckats spara ihop till en sak som man längtat efter är belönande och sätter en extra krydda på semestern. Om du ändå hamnar i en situation där du är tvungen att ta ett lån är det bättre att satsa på ett privatlån eller blancolån som har en lägre ränta.