Trots att den nuvarande regeringen fått till en spelreglering råder det fortfarande diskussioner om svenskarnas spelande på nätet. Jämlikhetskommissionen har nyligen lämnat över ett förslag till regeringen där man föreslår en statlig administrerad spelportal med begränsade öppettider – en modell som kan jämföras med Systembolaget. Branschexperter menar att sannolikheten är väldigt liten för att ett sådant förslag ska realiseras.
Pontus Lindwall, VD på maltastationerade Betsson, säger att han inte tror på förslaget. Om det skulle gå igenom så skulle det, enligt honom, slå hårt mot den svenska spelbranschen.
Vill reglera spelmarknaden ytterligare – genom att samla alla spelsajter och spel under en enda portal
I det radikala förslaget konstaterar Jämlikhetskommissionen att två procent av den svenska befolkningen lider av spelberoende och att kvinnor drabbas hårdare än män. Kommissionen föreslår en rad åtgärder för att förändra situationen, och en av dessa är att reglera den svenska spelmarknaden ytterligare.
En reglering som Jämlikhetskommissionen förespråkar är en statligt administrerad spelportal där samtliga spelbolag som har en svensk spellicens ska kopplas upp till. Istället för att spela på exempelvis Betsson, Mr Green eller hos en annan spelaktör vill alltså kommissionen att konsumenter istället kopplar upp sig mot den statliga sajten, där alla dessa spel finns representerade. På det ”radikala sättet” kan man förbättra möjligheterna, men också ”övervaka spelandet och förebygga eller inskrida mot missbruk”, skriver Jämlikhetsorganisationen i sitt anförande.
Representanter från spelbranschen har sågat förslaget och
menar att ansvaret bör skötas av branschen som har bäst erfarenhet av att
arbeta med spelansvar. Det hörs även röster som hävdar att ett statligt
spelmonopol skulle få konsumenter att hellre spela på
casino utan licens.
”Branschen kan inte hantera problematiken kring
spelberoende” – vill att staten initierar öppettider för spel
Men det finns också de som stödjer
Jämlikhetskommissionens förslag och som menar att det är den enda vägen att gå.
En av dessa är Spelberoendes Riksförbund, som hittills varit den allra största
sympatisören i den drivande frågan. Magnus Olausson, förbundsordförande för
organisationen, säger att konceptet är bra för att få en bättre överblick över
spelandet i samhället.
Olausson anser inte att branschen kan hantera problematiken kring spelberoende.
Han vill hellre att staten tar över ansvaret en myndighet kan styra hur mycket
en spelare kan spela för. Enligt honom har branschen inte visat att de kan
sköta allting och att antalet böter som delats ut är en tydlig indikation på
problemet.
Drar paralleller till samma koncept som med Systembolaget
I sitt betänkande drar Jämlikhetskommissionen många paralleller till Systembolaget, som är en statlig mellanhand. Privata aktörer har möjlighet att sälja alkohol genom Systembolaget, som sköter import och kontroll av försäljningen. Förslaget om spelreglering skulle ha ett liknande koncept, där en statlig aktör får befogenhet att begränsa tidpunkter för spel. Enligt anförandet spelar de flesta på helgerna, vilket kommissionen ser som ett allvarligt problem. På samma sätt som Systembolaget, ska en statlig organisation få befogenhet att bestämma öppettider på en statlig spelportal.
Men innan förslaget kan realiseras måste den nuvarande regeringen ta ett beslut om förslagen ska kunna ges som tilläggsdirektiv till en spelutredning som redan pågår och som kommer presenteras någon gång under nästa månad. Beslutet kommer även omfatta spel som blackjack.