Svenskt lantbruk genomgår en betydande grön omställning, ledd av pionjärer som Anders Karlberg och Karolina Ohlsson från Karlbergs lantbruk. Deras arbete exemplifierar en växande trend där svenska bönder anammar miljömässiga ansvar.
Hållbarhet i hjärtat av lantbruket
Karlbergs lantbruk, beläget i natursköna trakter nära Norrköping, står inte bara för mjölkproduktion utan är också en bastion för hållbarhetsinitiativ. Med ett bestånd på cirka 300 kor och en omfattande markyta är gården en av de 2 000 svenska gårdarna som ingår i det bondeägda kooperativet Arla.
– Vi ser till att vara självförsörjande när det gäller foder och använder vår mark för att odla det nödvändiga, säger Anders Karlberg, till Omni. Detta är bara en del av de många hållbarhetsåtgärder som implementeras på gården.
Nära band mellan djur och bönder
Karolina och Anders lägger stor vikt vid att skapa en omvårdande och stressfri miljö för sina djur, vilket inte bara ökar deras välbefinnande utan också produktiviteten.
– Vi gosar ovanligt mycket med våra kor, säger Karolina, ett tillvägagångssätt som kanske inte är standard i branschen men som för dem är en självklar del av daglig rutin.
Självstyrande system för effektivitet
Gården utnyttjar modern teknik för att öka effektiviteten i mjölkproduktionen. Korna har tillgång till en robotiserad mjölkmaskin där de kan bli mjölkade på egen hand flera gånger om dagen.
– Det här autonoma systemet låter korna själva bestämma när de vill bli mjölkade, vilket leder till mindre stress för djuren och en mer effektiv mjölkproduktion, förklarar Anders.
Utmaningar och lösningar i den gröna omställningen
Att ställa om ett lantbruk till helt hållbara metoder är inte enkelt eller billigt. Arla har emellertid tagit fram en hållbarhetsmodell som heter FarmAhead™, där bönder får ekonomiskt stöd baserat på hur många hållbarhetsåtgärder de genomför. Detta system är en del av Arlas mål att bli klimatneutrala till år 2050.
– Det är stora investeringar som krävs, men med Arlas stöd blir det möjligt att fortsätta vår satsning på hållbarhet, tillägger Anders.
Konsumentens roll i hållbarhetskedjan
Anders och Karolina betonar även vikten av konsumenternas val. Genom att välja produkter från Arla, stödjer konsumenterna direkt de hållbarhetsåtgärder som görs på gården.
– Vi hoppas att konsumenterna väljer att stödja hållbart lantbruk. Det är ett arbete vi måste göra tillsammans, avslutar Anders.