Medan världen kämpar med spridningen av mpox, framhäver Internationella migrationsorganisationen (IOM) att migrationscentrumen – som är start-, genomfarts- och destinationspunkter – står inför betydande utmaningar när det gäller att förhindra sjukdomens spridning på grund av begränsad tillgång till vård och otillräckliga levnadsvillkor. IOM har efterlyst 18,5 miljoner dollar för att erbjuda medicinska tjänster till befolkningar som drabbats av sjukdomen i Öst- och södra Afrika.
Migranter och mpox: en växande hälsokris
Mpox, tidigare känd som apkoppor, är en virussjukdom som liknar smittkoppor men med mildare symptom. Sjukdomen, som beskrivs av Världshälsoorganisationen (WHO) som en ortopoxvirusinfektion, har länge varit begränsad till vissa regioner i Afrika men har nu fått global uppmärksamhet.
– Sjukdomens spridning över Östra, Hornet och Södra Afrika är djupt oroande, särskilt bland sårbara migranter och rörliga befolkningar som ofta förbises i sådana kriser, säger IOMgeneraldirektör Amy Pope.
Transmission och symptom
Mpox kan överföras från djur till människor och spridas vidare mellan människor genom kontakt med kroppsvätskor, hudlesioner eller föremål som kontaminerats med viruset. Symptomen inkluderar feber, utslag, huvudvärk, muskelsmärtor, svullna lymfkörtlar och ryggsmärta.
Internationell oro och svar
Tidigare i månaden klassificerade WHO mpox som ett internationellt folkhälsonödläge efter snabb spridning av en ny stam, kallad clade 1b, som ursprungligen identifierades i östra Kongo-Kinshasa.
– Vi måste agera snabbt för att skydda de som löper störst risk och för att mildra utbrottets inverkan på regionen, förklarar Pope.
Migrationens roll i sjukdomsbekämpningen
IOM betonar att migrationsknutpunkter, som tjänar som ursprung, genomfart och destination, utgör utmaningar för sjukdomsförebyggande. De planerar att öka kapaciteten hos hälsovårdspersonal och förstasvarare, samtidigt som de identifierar högriskområden för att förbättra sjukdomsövervakningen och begränsa dess spridning över gränserna.
– Sårbara populationer som migranter och internflyktingar som drabbats av mpox, eller riskerar att påverkas, måste få nödvändig vård och skydd, särskilt i regioner där tillgången till sådana tjänster är begränsad, avslutar IOM i sitt uttalande.