Mitt i coronakrisen meddelar nu WizzAir att de är beredda på att återuppta sina flygningar i Europa. Detta skulle kunna vara en indikation på att turismnäringen kan vara på väg att komma tillbaka. Vill man försäkra sig om att ha ett bra betalkort förberett för de kommande resorna så är det ett utmärkt tillfälle att ansöka om ett redan nu. Det är oftast betalkortet och poängen som man samlat på sig som kan vara avgörande för den där lyxresan som man kanske planerat på sikt.
På marknaden finns det gott om alternativ. På senare tid har kort som erbjuder så kallade cashbacks ökat i popularitet. Den hårda konkurrensen har också fått många företag i branschen att tänka om, och det är inte ovanligt att hitta kort utan växlingsavgifter och uttagsavgifter. Men oavsett vilka förmåner kortet har på hemmaplan så ska man kunna använda det i utlandet också. Därför är det viktigt att man i god tid studerar de olika korten som finns på marknaden. Du kan vända dig till din lokala bank för att se vilka alternativ som ges. Har du exempelvis ett aktivt lån hos banken eller några andra tjänster så går det att förhandla sig fram till ett bättre erbjudande generellt. Annars finns även möjlighet att på nätet jämföra kreditkort på diverse jämförelsesajter.
Även om det inte finns några betalkort som är särskilt utformade för specifikt semestrar så kan det vara bra att känna till att vissa kort är bättre än andra. Används de på rätt sätt så kan man täcka sina flygkostnader eller minska utgifter som man annars hade fått betala under semesterns gång. Det kan handla om allt från rabatter på middagar till fria övernattningar på utvalda hotell.
En klar fördel är om kortet som man väljer är kopplat till Visa eller Mastercard, särskilt om man planerar att stanna utomlands lite längre. De flesta butiker och restauranger accepterar både Visa och Mastercard, och båda har ett gott rykte i utlandet. Ett bra tips när man ska välja kort är att välja ett som inte har någon valutaväxlingsavgift. Revolut är utan tvekan en av de populäraste och snabbast växande aktörerna på marknaden, men även Swedbank har ett bra utbud av kort. Kom ihåg att du oftast kan förhandla dig fram till bättre förmåner om du tillhör skaran kunder som använder flera tjänster som bankerna erbjuder.
Nedan finner du en checklista på vad du bör ha i åtanke när du tar med dig kortet utomlands. Samma checklista kan du använda om du ska ansöka om ett nytt betalkort.
- Ta med dig kreditkort som accepteras internationellt. Tar du med dig ett American Express-kort så bör kortet kompletteras med ett Visa- eller Mastercardkort.
- Om möjligt, ta med två kort. Det andra kortet kan vara ett tvillingkort till ditt första kort, alternativt ett extra som du har med som backup.
- Förlita dig dock inte helt på ditt kort när du är ute och reser. Även om kontanter inte används lika mycket i Sverige så är de nästan en regel att betala med kontanter i vissa andra länder. Kort uppskattas inte överallt, och för att undvika kulturkrockar bör du ha med dig kontanter i lokal valuta, också. Dessutom kan det vara skönt att ha en liten extrabuffert vid sidan av ditt kort om kortet skulle försvinna, bli stulet eller skadat.
- Meddela kortutfärdaren var du ska resa. Risken med att inte meddela i god tid är att kortet kan spärras pga. okända transaktioner i länder du oftast inte handlat från tidigare. Spärrar förekommer, men det är inte ovanligt att utfärdarna ringer först och ställer några säkerhetsfrågor innan en korten spärras.
- Undvik kort med transaktionsavgifter vid utlandstransaktioner. Har du inte möjlighet att välja bort detta så bör du ansöka om något annat kort för semestern. Avgifterna kan bli en dyrbar affär.
- Se över dina chip- och blippinställningar. Du kan alltid stänga av blippbetalningar i utlandet om du inte känner dig trygg med att ha den funktionen igång. På samma sätt kan du kräva att samtliga betalningar görs med chipp.
- Se över växlingsavgifterna! Vissa kort har inga valutaväxlingspåslag och kan vara en klar fördel under din vistelse.
- Läs på om vilka säkerhetsåtgärder du kan ta om kortet blir stulet.
- Kontrollera vilka andra förmåner som ges, tex. tillgång till lounger på flygplatser.
Trevlig resa!