Sommaren börjar närma sig med stora steg, och på Facebook har det redan börjat dyka upp fotografier på hundar som sitter inlåsta i bilar. Parallellt med bilderna sprids också regler på vad du förväntas göra om du skulle få syn på ett sådant scenario. Men innan du slår sönder bilrutan eller ringer polisen så rekommenderar vi att du tänker till ordentligt. Får jag göra det här? Kommer det få konsekvenser? Bör jag kontakta polisen? I den här miniguiden hoppas vi på att du kommer få en bättre uppfattning om scenariot och vad du kan göra.
Vad kan jag göra?
Ring Polisen: Enligt tester från AutoMotor & Sport kan temperaturen i en bil stiga upp till hela 73 grader, inte minst under sommarmånaderna. Vid dessa extrema temperaturer kan både barn och djur få värmeslag och dö. Skulle du som förbipasserande få syn en hund som lider av värmeslag eller stress så rekommenderar vi att du ringer polisen innan du slår sönder någons bilruta. Du har dock rätt att i nödsituationer (enligt Brottsbalken 24:2§) slå sönder bilrutor, öppna upp dörrar och rädda djuret så snabbt som möjligt.
Försök att ta redan på hur länge hunden varit i bilen: Innan du ringer polisen eller agerar själv är det viktigt att du tittar omkring och skapar dig en uppfattning på hur länge hunden befunnit sig i fordonet. Titta gärna om du hittar en parkeringsbiljett på framrutan. Du kan också kontakta transportstyrelsen eller polisen för att få kontaktuppgifter till bilägaren.
Kommunicera: Om bilen är parkerad vid ett köpcentrum eller en mataffär så kan du alltid gå in och be personalen kommunicera ut ett ljudmeddelande till kunderna. Bege dig sedan ut till parkeringen och vänta vid bilen. Skulle inte ägaren dyka upp så kontaktar du polisen.
Dokumentera händelsen: Om du skulle slå sönder bilrutan så rekommenderar vi att du dokumenterar händelsen med din mobilkamera för att undvika eventuella konfrontationer eller konflikter med bilägaren. Tillräckligt med dokumentation kan användas som bevismaterial. Filma gärna hunden, också.
Nöj dig inte med ägarens svar: Om ägaren skulle komma tillbaka till sitt fordon när du är på plats så kan du fortfarande kontakta polisen, särskilt om du bedömer att hundens liv är i fara.
Vad bör jag avstå från?
Ring inte till djurräddningsorganisationer: Nej, du bör inte ringa till djurräddningsorganisationer eftersom många av dessa har begränsade resurser. Kontakta alltid statliga myndigheter, exempelvis polisen.
Slå sönder rutan: Du får lov att slå sönder rutan, men vi rekommenderar att du först kontaktar polisen och ser vilka andra alternativ du har. Rutor bör endast slås sönder om du upplever att hunden är i nöd. Tänk också på att inte använda stenar eller objekt som kan skada hunden.
Förlita dig på väderprognoser i din telefon: Låt inte temperaturen som presenteras i din telefon ligga till grund för ditt agerande.
Aggressiv konfrontation: Nej, du ska inte konfrontera bilägaren på ett aggressivt sätt. Försök prata med vederbörande och förklara situationen.