Den finska regeringen är djupt splittrad i frågan om invandringens roll för landets framtida tillväxt. Medan Svenska folkpartiet vill öka arbetskraftsinvandringen för att stabilisera ekonomin, ifrågasätter Sannfinländarna behovet av hög invandring och förespråkar istället ökad inhemsk nativitet.
Höga invandringsprognoser kräver insatser, menar SFP
Enligt en ny befolkningsprognos från Statistikcentralen förväntas invandringen till Finland öka till cirka 40 000 personer per år, vilket är en avsevärd höjning från tidigare nivåer. Svenska folkpartiet (SFP) anser att detta är nödvändigt för att landet ska upprätthålla sin befolkningstillväxt och långsiktiga ekonomiska stabilitet. Partiets ordförande Anders Adlercreutz menar att en ökad arbetskraftsinvandring inte är något man kan förlita sig på utan konkreta insatser.
– Alternativet skulle vara enormt dåligt för vår ekonomi och dess hållbarhet. Därför är det viktigt att vi satsar på arbetskraftsinvandring och att vi ser till att integrationen fungerar, säger Adlercreutz.
I somras föreslog SFP att regeringen skulle sätta upp ett mål om en nettoinvandring på 40 000 personer per år.
Sannfinländarna ifrågasätter prognosens trovärdighet
Sannfinländarna, med gruppordförande Jani Mäkelä i spetsen, är skeptiska till prognosen och anser att den bygger på ett tillfälligt högt inflöde, som exempelvis ukrainska flyktingar. Mäkelä påpekar att invandringstakten kan komma att minska betydligt i framtiden.
– Den bygger bland annat på ukrainarnas invandring, som förhoppningsvis är en unik händelse. Ingen hoppas på att en liknande flyktingrusch ska hända igen, säger Mäkelä.
Sannfinländarna vill istället fokusera på att öka nativiteten bland finländarna och anser att framtidens Finland inte bör bygga på hög invandring.
Kontrovers om babystöd till unga
För att öka födelsetalen föreslog forskningsprofessor Anna Rotkirch nyligen ekonomiska incitament för personer under 30 år som en åtgärd för att uppmuntra tidigare familjebildning. Förslaget har dock mött motstånd från både SFP och Sannfinländarna. Adlercreutz uttrycker skepsis och anser att en babybonus inte är rätt väg att gå.
– Personligen tänker jag nog att tanken att vi skulle betala per födda barn känns lite snedvriden, säger han och tillägger att det snarare handlar om att skapa ekonomisk stabilitet och en trygg framtid.
Mäkelä instämmer och pekar istället på att det behövs en förändring i attityderna gentemot barn och familjebildning. Enligt honom handlar det om att undanröja kulturella hinder och osäkerhetsfaktorer för att uppmuntra unga att bilda familj.
– Det att man ser barn som en börda för klimatet eller att man inte bildar familj på grund av osäkerhetsfaktorer, det handlar om attitydfrågor som man borde påverka på olika sätt, säger Mäkelä.
SDP kritiserar regeringens invandringspolitik
Socialdemokraterna (SDP) varnar för att den sittande regeringens invandringspolitik kan leda till lägre invandring än vad prognoserna visar. SDPMatias Mäkynen anser att regeringens invandringskritiska åtgärder kommer att få negativa konsekvenser för ekonomin på sikt.
– Det uttalade målet med den här regeringens politik är att förhindra människor att komma till Finland och det kommer såklart att påverka. Hur mycket återstår att se. Nu siktar man på att ha mindre människor i Finland och det betyder att situationen blir ekonomiskt värre för Finland, säger Mäkynen.
Framtiden för Finlands invandringspolitik och befolkningsutveckling förblir en het fråga, där politiker är oense om huruvida invandring eller inhemska åtgärder är vägen framåt.