Tolv migranter från Bangladesh och Egypten har lämnat Albanien efter att italienska domstolar ogiltigförklarat deras internering i det icke-EU-landet. Domen innebär ett bakslag för Italiens premiärminister Giorgia Melonis migrationspolitik, som utformats för att behandla asylansökningar utanför EUgränser.
Italiens migrantavtal med Albanien möter rättsligt motstånd
En italiensk domstol beslutade nyligen att den första gruppen migranter som skickats till Albanien inte får hållas i landet. Avtalet, som Italiens regering ingick med Albaniens premiärminister Edi Rama i november förra året, har kritiserats av människorättsorganisationer och står nu inför en rättslig prövning. Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi har meddelat att beslutet kommer att överklagas.
De sexton migranter som skickats till Albanien via det italienska sjöräddningsområdet anlände i mitten av oktober till hamnen i Shengjin, men av dessa ansågs fyra vara särskilt sårbara och skickades omedelbart tillbaka till Italien. De tolv som återstod eskorterades av polis till Shengjins hamn och transporterades vidare till Brindisi med en italiensk kustbevakningsfärja.
En ny strategi för att hantera asylprocessen utanför EU
Avtalet mellan Italien och Albanien syftar till att behandla asylansökningar i Albanien, där män som bedöms ha anlänt från så kallade ”säkra länder” kan hanteras snabbare och skickas tillbaka utan vidare process i Italien. Planen har väckt intresse inom EU som en potentiell lösning för att minska trycket på EUasylsystem, och Meloni har försäkrat att hon kommer att göra allt som krävs för att minska den illegala invandringen till Italien.
– Italienarna har bett mig stoppa den illegala invandringen, och jag kommer att göra allt jag kan för att hålla mitt löfte, skrev Meloni på X.
Den femåriga överenskommelsen, som beräknas kosta Italien 160 miljoner euro årligen, innebär att migranter som tas om hand av italienska myndigheter på internationellt vatten ska överföras till Albanien för asylprövning.
Mänskliga rättigheter ifrågasätter Albaniens säkerhet som värdland
Avtalet har fått kritik från människorättsorganisationer som ifrågasätter om Albanien kan garantera de rättigheter och den säkerhet som krävs för asylsökande. Dessutom har en ny dom från EU-domstolen fastställt att EU-länder endast kan definiera hela länder, inte delar av dem, som ”säkra”. Detta har föranlett diskussioner kring Italien utökade lista på 22 länder som ”säkra”, där vissa områden anses osäkra av människorättsorganisationer.