Kanada har beslutat att kraftigt sänka antalet invandrare som får permanent uppehållstillstånd i landet som ett steg för att pausa befolkningstillväxten. Åtgärden, som markerar en förändring i Justin Trudeaus invandringspolitik, syftar till att ge provinserna tid att förstärka bostadsmarknaden och sociala tjänster.
Drastisk minskning av permanenta uppehållstillstånd
Som en del av de nya riktlinjerna kommer Kanada att minska antalet permanenta uppehållstillstånd från det tidigare målet på 500 000 till 395 000 år 2025, en minskning med 21 procent. Premiärminister Justin Trudeau medgav att regeringen inte lyckats hitta rätt balans när invandringen ökades efter pandemin för att täcka arbetskraftsbehovet.
– Vårt invandringssystem har alltid varit ansvarsfullt och flexibelt. Vi agerar nu på grund av de turbulenta tiderna efter pandemin. Mellan att möta arbetskraftsbehoven och att upprätthålla befolkningstillväxten, fick vi inte riktigt till balansen, sade Trudeau.
Enligt den kanadensiska regeringen kommer antalet permanenta uppehållstillstånd att minska ytterligare, med ett mål på 365 000 nya invånare till 2027.
Minskad invandring möter ökat stöd bland allmänheten
Beslutet kommer samtidigt som stödet för invandring minskar bland kanadensarna. Enligt opinionsundersökningar uttrycker allt fler oro över invandringens påverkan på bostadsmarknaden och sociala tjänster. En nyligen genomförd undersökning av Environics Institute visade att 58 procent av kanadensarna nu anser att invandringsnivåerna är för höga.
En stor del av befolkningstillväxten i Kanada har de senaste åren drivits av invandring. Enligt officiella siffror stod invandringen för hela 97 procent av befolkningstillväxten förra året. Men samtidigt har landets arbetslöshet ökat till 6,5 procent och är över 14 procent bland unga.
Kritik från aktivistgrupper och ekonomer
Minskningen av invandringsmålen har mötts av kritik från organisationer som Migrant Rights Network, som i ett öppet brev till Trudeau menar att invandrare orättvist får skulden för den rådande bostadskrisen och bristen på offentliga tjänster.
– Invandrare är inte ansvariga för Kanadas bostadskris, arbetslöshet eller bristande vård och andra offentliga tjänster, skrev gruppen. De menar istället att problemen beror på årtionden av federala och provinsiella nedskärningar och privatiseringar inom offentliga sektorn.
Ekonomer har tidigare varnat för att den snabbt växande befolkningen i Kanada pressar både bostadsmarknaden och vårdsektorn, och kritiken mot Trudeaus regering har växt kring hur ökade invandringsnivåer påverkat tillgången på boende och offentliga tjänster.
Detta beslut innebär en vändpunkt för Kanada, som under flera decennier har haft en öppen invandringspolitik och sett invandring som en lösning på arbetskraftsbrist och befolkningsmål.