Kostnader för mottagande av ensamkommande barn har stigit kraftigt de senaste åren. De kommer att utgöra närmare hälften av de totala utgifterna för migration och integration i år och nästa år.
– ”Det är ju helt orimliga siffror. Jag har aldrig varit i närheten av sådana kostnader tidigare, inte ens för vårdkrävande barn”. Det säger Åsa Wallén, chef på familjeavdelningen på Danderyds socialkontor till Svt.
En bidragande orsak är kostnaderna för boenden och vård. I Danderyd fick kommunen i ett par fall i fjol betala över 10.000 kronor per dygn, visar en sammanställning som Ekot tagit del av.
Att så många ensamkommande sökte asyl i Sverige i fjol satte både kommuners och Migrationsverkets mottagningssystem under stora påfrestningar. En utmaning för många kommuner var att snabbt hitta boenden samtidigt som de ordinarie platserna kommunerna hade tillgång till var ofta fullbelagda.
I en rapport från KSL, Kommunerna i Stockholms län, som tog emot omkring en sjättedel av alla ensamkommande i fjol. För HVB-hem landade genomsnittskostnaden på omkring 2000 kronor per dygn och i två fall alltså på över 10.000 kronor per dygn, som kommunen fick betala under några veckor i höstas- för två ensamkommande som krävde extra mycket vård.
Åsa Wallén på Danderyds kommun säger att de nu förhandlat ner priset för exakt samma vård. Dygnskostnaden under våren i ett fall där kostnaden tidigare var drygt 10 000 kronor per dygn under våren hamnat på 6000 kronor per dygn.
– Vi anställde en extra person under senhösten som sen dess förhandlat ner alla våra placeringskostnader. Så då kan man väl undra… även om företagen säger det så måste de ju haft marginaler när de i dag kan ha väldigt mycket lägre kostnader, säger Åsa Wallén.