En man som av religiösa skäl inte ville skaka hand med kvinnor fick sparken av Helsingborgs stad. Nu stäms Helsingborgs stad för diskriminering av mannen och hans ombud. De anser att han ska 20.000 kronor i diskrimineringsersättning för kränkning.
Den muslimske mannen ska inte ha fått fortsatt arbete i kommunen för att han inte hälsar på kvinnor genom att ta i hand. Det är diskriminering på grund av religion, det säger Malmö mot Diskriminerings-jurister, som nu har stämt staden. Men kommunalrådet med ansvar för personalfrågor ser det från ett annat perspektiv.
– ”Det måste vara individen som själv väljer hur man hälsar på sina arbetskamrater, men i den här frågan handlar det om att en man med hänvisning till sin religiösa tro vill ha rätten att negativt särbehandla kvinnor, och den ordningen kan vi inte ha”, säger Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd och ordförande i stadens HR-utskott till SVT.
– ”Jag förstår inte varför någon skulle ta illa upp av att jag hälsar med handen mot hjärtat. Jag är praktiserande, religiös muslim och vill följa min religion. Och det är inte bara män som inte skakar hand med kvinnor, det finns också kvinnor som inte vill skaka hand med män”, säger mannen till SVT Nyheter Helsingborg.
Mannen, som jobbade som timvikarie i en kommunalverksamhet, fick motstå kritik när hans kvinnliga kollegor började klaga på att han inte tog de i handen när de skulle hälsa.
Han förklarade att det stred mot hans religiösa övertygelse – han hälsar på kvinnor genom att föra handen till hjärtat och nicka för att visa respekt. Men chefen sa då att han om fortsatte med sitt beteende skulle han troligtvis inte få några fler inbokade pass – och så blev det.
– ”Jag trodde inte man kunde bli sparkad för en sådan sak, jag har ju inte misskött mitt jobb”, säger mannen till SVT Nyheter Helsingborg.
Debatten om rätten att ta i hand eller inte har varit ett hett ämne sedan i våras, senast hos gränspolisen i Skåne.