Personer med typ 2-diabetes löper en högre risk att utveckla Alzheimers sjukdom och andra kognitiva problem, enligt en ny studie från Umeå universitet. Forskarna har funnit att det kan bero på en försämrad förmåga att bryta ner ett specifikt protein som tros vara kopplat till sjukdomen.
Svårigheter att bryta ner beta-amyloid
Studien från Umeå universitet, ledd av Olov Rolandsson, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, har granskat hur kroppen hos personer med typ 2-diabetes hanterar beta-amyloider – ett protein som utgör en av de viktigaste komponenterna i de plack som finns i hjärnan hos patienter med Alzheimers sjukdom. Forskarna jämförde nivåerna av beta-amyloider i blodet hos personer med typ 2-diabetes och en frisk kontrollgrupp.
– Resultaten kan få betydelse för fortsatt forskning om möjliga behandlingar för att motverka risken för att personer med typ 2-diabetes ska drabbas av Alzheimer, säger Olov Rolandsson.
Försämrad nedbrytning vid diabetes
Forskarna utförde tester på 21 deltagare, varav tio hade typ 2-diabetes och elva utgjorde den friska kontrollgruppen. Försöket gick ut på att framkalla akut hyperglykemi – höga blodsockervärden – genom att ge deltagarna en glukoslösning via dropp under fyra timmar. Prover togs kontinuerligt för att mäta förändringar i koncentrationen av beta-amyloider och de enzymer som bryter ner dem.
Resultaten visade att medan beta-amyloidnivåerna sjönk snabbt hos de friska deltagarna efter sockerintaget, och nivåerna av amyloid-nedbrytande enzym steg, var detta inte fallet hos personerna med typ 2-diabetes. Här förblev beta-amyloidnivåerna oförändrade och enzymnivåerna förblev låga, vilket tyder på en oförmåga att effektivt bryta ner dessa proteiner.
Potentiellt samband med Alzheimer
Denna oförmåga att bryta ner beta-amyloid hos personer med typ 2-diabetes kan vara en förklaring till varför risken för kognitiva sjukdomar som Alzheimers är högre i denna grupp. Forskarna menar att den ökade närvaron av beta-amyloider kan leda till att dessa proteiner lagras i hjärnan och på sikt orsakar neurologiska skador.
– Det behövs mer forskning för att bekräfta resultaten i denna begränsade studie. Förhoppningsvis kan det på sikt också leda fram till nya behandlingar, men fynden understryker vikten av att så långt som möjligt förebygga typ 2-diabetes och att personer som ändå har det ska undvika episoder av högt blodsocker, säger Olov Rolandsson.
Viktiga fynd för framtida behandling
Studien, som publicerats i Journal of Alzheimers Disease, pekar på ett potentiellt behandlingsspår där det kan bli möjligt att minska risken för Alzheimers hos personer med typ 2-diabetes genom att fokusera på att förbättra kroppens förmåga att bryta ner beta-amyloid. Fynden bidrar också till en ökad förståelse för de mekanismer som kopplar samman diabetes och neurodegenerativa sjukdomar, vilket kan bana väg för nya behandlingsstrategier i framtiden.