I takt med digitaliseringen behöver samhället rusta upp och förbereda sig på nya utmaningar. Det gäller att möta problem och förfrågningar från expansiva branscher – Och där är spelbranschen i stor fokus. Om digitaliseringsstödet kan bli avgörande för spelbranschens utveckling i Sverige återstår att se. I höst går Sverige till val och mycket tyder på ett regeringsskifte. Kan en ny regering generera bättre förutsättningar för spelmarknaden? Och vad är sannolikheten? I den här artikeln lyfter vi fram valet, utvecklingspotentiarna i branschen och trenderna som tros markera det nya året.
Regeringen har nyligen beviljat en budget för digitaliseringen, vilket ser lovande ut för många affärsområden. Hur den kommer kunna genomföras i praktiken beror till stor del hur riksdagsvalet 2022 ser ut, och i skrivande stund pekar mätningarna på ett potentiellt regeringsskifte i årets riksdagsval. Här kan du ta del av komplett oddsjämförelse inför Riksdagsvalet 2022.
Den svenska spelbranschen har under de senaste åren genomgått många markanta förändringar, inte minst utifrån ett tekniskt och digitalt perspektiv. Framstegen har varit radikala och branschen i sig tros vara den enda som gjort så stora framsteg på webben. I länder som Malta genererar branschen hela 25 procent av landets totala BNP. Den lilla men populära önationen har ett av EU:s förmånligaste skattesystem för utländska företag, vilket också är anledningen till att många av de spelföretag vi är bekanta med antingen startats på Malta eller flyttat dit senare. Men med regeringens digitaliseringstöd kan spelbranschen på hemmaplan växa ytterligare om budgeten når de aktörer som finns etablerade i Sverige. Kriterierna är de samma som 2017 om man vill söka. Parallellt arbetar Tillväxtverket med diverse projekt för att gynna digitaliseringen, bland annat kurser och material för privata företag i kompetenshöjande syfte.
Investeringsmöjligheterna är många, och för de som är intresserade att investera i spelbranschen kan detta vara ett bra tillfälle, även om det står oklart hur riksdagsvalet kommer falla ut. Blir det aktuellt med ett regeringsskifte kan bytet även gynna spelbranschen ytterligare, menar branschexperter som vår redaktion samtalat med.
Även om utbudet av spel troligtvis blir väldigt snarlikt det vi hittar idag lutar mer fokus mot användarnas personliga preferenser och intressen. Detta är ett område som många vill investera i. Men hur nischade spelutbuden än blir tror branschexperter fortfarande på att de spelsajter vi är vana vid att se kommer leva kvar, även i framtiden.
Inom ramen för potentiella spelsegment tror branschexperterna att VR (virtuell verklighet, även kallad för Virtual Reality på engelska) kan bli ett genomslag inom de närmsta åren. Parallellt med VR ser många experter ännu större potential med E-sport. Det finns många indikationer på att VR-teknik kan bli stort i år. I slutet på 2021 lanserade Facebook så kallade VR-möten där användarna kommer kunna sitta i digitala konferenser i VR-miljö.
Skulle VR få ett marknadsfäste inom spelbranschen så vore det högst troligt att de största spelutvecklarna skulle få en större dominerande roll inom utvecklingen. Problemet är bara att det är för kostsamt och tidskrävande att utveckla VR-spel. Dessutom ligger priset på en VR-enhet på ca. 8 000 kr att köpta, vilket är för dyrt för en genomsnittlig konsument. Intresset för Esport har å andra sidan ökat under det senaste året, och enligt prognoserna kommer trenden växa ytterligare under de kommande åren.