När behovet av boende för nyanlända invandrare ökar blir andra samhällsgrupper bortprioriterade, visar en ny rapport. Parallellt med bortprioriteringarna har ett flertal kommuner slagit larm och uttryckt oro över situationen. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) vill inte bemöta kommunerna utan hävdar bestämt att de bara försöker skylla ifrån sig.
Men enligt en ny lägesrapport från länsstyrelserna som SVT Nyheter tagit del av framgår det att nyanlända som blivit anvisade till en ny kommun drabbar andra i som står och väntar på en bostad. Enligt lägesrapporten har över 60 procent av de svenska kommunerna fått vittna till en undanträngningseffekt, skriver Aftonbladet.
– Konsekvensen blir att andra som behöver bostad blir utan. De är vi inte skyldiga att tillgodose en bostad, säger Thed Carlsson, verksamhetschef vid socialtjänsten i Hässleholm, till SVT.
Enligt honom blir studenter och ungdomar de som drabbas hårdast av kommunernas prioriteringar. Bland dessa finns också en stor skara som är tvungna att bo på behandlingshem, institutioner och vårdinrättningar på grund av bortprioriteringarna.
Läget tros bli ännu värre under de kommande åren. Bara under 2018 kan närmare 100 000 invandare som fått uppehållstillstånd beviljade komma att behöva en bostad.
– Bostadsbristen går inte att lösa med någon snabbfix. Det kommer ta tid att lösa bristen som har byggts upp under de senaste 20 åren, säger bostadsministern Peter Eriksson.