Sverige skakas av en växande skandal där äldre kvinnor utsatts för sexuella övergrepp av sina vårdgivare – medan ansvariga försökte mörka händelserna. Vittnesmål från drabbade och avslöjanden i media har tvingat fram avgångar och en nationell självrannsakan.
Skandalen som började med en röst
Det var hösten 2024 som 84-åriga “Vera” (egentligen Elsa) i en intervju med Upsala Nya Tidning berättade hur en utländsk vårdgivare, anställd via Uppsala kommun, först trakasserade henne och senare våldtog henne i hennes hem. Trots att Elsa larmat sina chefer och bett om att mannen inte längre skulle komma hem till henne, fortsatte övergreppen efter att vårdgivaren obehindrat återvänt.
Elsas modiga vittnesmål blev startskottet för en lavin av anmälningar från andra äldre kvinnor runt om i Sverige, där många berättade om liknande händelser och om chefer som tystat ner deras klagomål.
Mörkade övergrepp och brist på åtgärder
När Upsala Nya Tidning begärde ut rapporter från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), framkom att det på fem år inkommit 45 rapporter om sexuella övergrepp mot äldre i svensk äldreomsorg. Flera av dessa fall inkluderade flera förövare eller flera offer. Ändå finns indikationer på att mörkertalet är betydligt större – inte alla fall rapporterades vidare, och i flera fall saknas dokumentation helt.
I en av de mest chockerande händelserna filmade en svenskfödd man sin egen attack på en 94-årig kvinna innan han dömdes till livstids fängelse – utan att händelsen rapporterades till IVO.
Rädsla för att diskutera bakgrund
En känslig aspekt av skandalen är att flera av de misstänkta gärningsmännen har utländsk bakgrund. Kritiker menar att myndigheter ibland underlåtit att agera av rädsla för att väcka främlingsfientliga känslor. Men som flera fall visar är det inte en fråga om nationalitet – övergreppen har begåtts av både svenska och utländska vårdgivare.
Problemen förvärras av att många kommuner fram till nyligen inte genomförde några brottskontroller vid anställning av personal inom hemtjänsten.
Protester och politisk press
När Elsa och andra kvinnors berättelser blev kända försökte lokala politiker i Uppsala först tona ner händelserna och förflytta protester till mindre synliga platser. Demonstranterna vägrade och höll en manifestation till stöd för de utsatta kvinnorna.
Under trycket från medier och allmänhet avgick nyligen Tobias Smedberg, ordförande i Uppsala kommuns äldrenämnd och den högst ansvariga politikern i frågan.
Ett långsamt uppvaknande
Trots politiska avgångar återstår många frågor om hur systemet kunde svika de mest utsatta. Att kommuner vägrat lämna ut dokument och hänvisat till sekretess har ytterligare ökat kritiken.
Elsa själv återhämtar sig sakta. I ett tackbrev till lokaltidningen berättade hon att hon använt insamlade medel för att köpa en ny handväska, gå till frisören och boka en sparesa med sitt barnbarn.
Den större uppgörelsen kring Sveriges ansvar för att skydda sina äldre väntar fortfarande.